Kjell B. skrev…

Music Angel KT88 ble introdusert av undertegnede i Norge i 2007 – dette på flere forumer her i landet. Vi skrev den gang følgende omtale av denne flotte forsterkeren:

I vrimmelen av billige kinesiske rørforsterkere har jeg funnet en eneste fabrikant og produktlinje som jeg vil anbefale ut fra omfattende lytte-tester og det er Music Angel, som kan kjøpes enkelt direkte fra Hong Kong og blir da levert i Norge ca. 1 uke etter bestilling.

Vil særlig anbefale modellen XD-800 ( = XDSE KT88 ) som har 4xKT88, men de har også interessante SE-modeller som 845 og 300B.

Denne flotte forsterkeren, se bilde nedenfor, gir 2x65W i pentode mode, og 2x30W i triode mode, og kan betraktes som en Williamson-variant. De andre rørene er 2 stk. ECC81(eller ecc85) og 2 stk. ECC82.

Hørte den først hos Hans Jakob Espenes i Tromsø¸ – en kjent rør-entusiast her i byen. Han har noen kjempestore JBL studiomonitorer (JBL 4333) fra 70-tallet (med kompressorhorn i mellomtone og diskant) og benytter normalt noen store DIY SE triode-forsterkere (WE 300B og Telefunken AD-1, m.fl.) på disse. Disse høyttalerne tilsvarer JBL L-300 og er i daglig bruk.

Denne forsterkeren reklamerer med high-end power supply, og det stemmer. Hvis man ser på bildet, så er de 4 store svarte metallboksene 2 separate nett-trafoer og 2 utgangstrafoer. I tillegg ser man 2 mindre bokser – det er drosler (induktorer) til stabilisering i strømforsyningen. En slik avansert kobling (som inkluderer dual mono) gir langt bedre lyd enn hos de gjengse enkle kina-forsterkerne (Jolida, Cayin, Spark, etc.).

Ser man inn i det indre av apparatet, så finner man meget overraskende en blanding av gamle vintage karbon komposisjonsmotstander som ligner Allen-Bradley og moderne motstander – faktisk mest av de gode gamle. Øvrige komponenter også gode. Dette viser at man for en gangs skyld har gitt blaffen i vestlige «datanisse-ingeniører» – dette er et rent kinesisk produkt og med komponenter etter kinesisk audio-tradisjon (de har jo heldigvis hatt kort tid på seg fra de lyttet til gamle rør-radioer).

Det indre av denne forsterkeren avviker derfor fra de kjente forsterkerne som leveres via vestlige agenturer, som Jolida, Prima Luna, McIntosh re-issue, etc. Med Music Angel har det skjedd en kompetent audio-matching av komponentene. Også vekten er spesiell, hele 26 kg. Fabrikanten heter Sheng-Yi.
Deres webide: http://www.yogoo.com/
Det fulle navnet ifølge hjemmesiden deres er: Wenzhou Sheng Yi Audio Corporation. Ble grunnlagt i 1995.

Og lyden ?
Helt forbløffende – har ikke hørt noen moderne forsterker som ligner. Her er alt som minner om skralling i høyfrekvensen og resonant skrikende lyd borte. Istedet en flott kontrollert avslappet lyd med veldig god dynamikk i bass og nedre mellomtone – har aldri hørt de store JBL-monitorene spille så homogent og jevnt fra bunn til topp. Og med bredde, dybde, perspektiv – alt er der.

I sammenligning blir de Jolida, Prima Luna og McIntosh re-issue jeg har lyttet til nesten komisk mislykket.

Endelig i år 2007 er moderne rørlyd på plass og kan godkjennes. Og dette er moderne rørlyd – det øvre registeret står klarere og bedre definert enn noen vintage rørforsterker jeg har hørt.

Det neste sjokket er prisen.
Levert direkte fra HongKong (tar kort tid) koster en slik forsterker rundt US $450 – i tillegg kommer frakt rundt $150.

Følgende butikker har vårt anvendt av bekjente med godt resultat:

1) http://www.hi-end.on9mart.com/index.html

Her er en direktelink til KT88-modellen:
http://www.hi-end.on9mart.com/cart/Music%20Angel%20-%20XDSE% 20KT88_bk.html
(Bildene her er av en litt eldre modell, det er noen små endringer)

2) http://stores.ebay.ie/leshelemart
(Edit 2010: denne er visst ikke aktiv lenger – derimot flere andre eBay shops)

Så nå er det bare å kutte ut de norske high-end leverandørene – kjøp direkte fra kinesisk distributør og få det aller nyeste og beste fra en nasjon som er i stand til å fornye audio-tradisjonen.

Pga de gode passive komponentene reagerer denne forsterkeren korrekt på anvendelse av NOS-rør – her får man full utelling fra gamle GE, GEC, RCA, Siemens eller Philips Miniwatt for å nevne noen aktuelle.

Utgangsrørene er Shuguang KT88-98 – og i sammenligning med NOS GEC (M-O) KT88 var det liten forskjell. De billige kinesiske KT88 er gode nok for de fleste formål.

Og dessverre, med slike priser lønner det seg ikke å bygge selv lenger. Men kjøp gode NOS små-rør .

Her er et nettsted med bilder av moderne kinesiske rørforsterkere – også bilder av det indre:
http://www.audiocostruzioni.com/r_s/ampli/ampli-valvole-cine si.htm

De anvendte høyttalerne i testen ovenfor kan sees her:
http://www.lydogbilde.no/jbl-l300-summit-hoeyttalere.518932- 45378.html
(Edit: En trykkfeil der: 15″ bassen deles oppover ved 800 Hz, ikke 80 Hz)